Monday, September 8, 2008

Desa Bestari, Salak Tinggi

Selalu aku dengar orang bercakap yang Rumahku Syurgaku... benarkah? hehehe.. Pengalaman aku, sejak 2 tahun menumpang tinggal dirumah mentua ni, betul la rasanya. Bukan maksudnya tak suka tinggal dengan mentua, tidak... tapi sebagai nakhoda sebuat kapal, rasa2nya keselesaan mentadbir sebuah keluarga lebih jelas kalau berada di 'kapal' sendiri... = rumah la tu.

Pertengahan tahun 2007 lalu, selepas disahkan dalam perkhidmatan to be exact serta berbekalkan ayat2 power dan taburan janji2 manis yg bahawasanya aku akan tolong buat kerja2 dapur, berjaya juga aku tambat hati bini aku utk membeli rumah sendiri. Hahahaha.... Boom Boom Banggggg!!!! Kalau tidak sampai bila2 laaa aku sekeluarga kena menepek kat umah mentua aku tu... ye la, mak mentua pun ada, nak berseluar pendek sambil tengok TV besar kat ruang tamu pun tak selesa. Err.. aku selesa je, takut mak mentua aku pulak yang takmo kuar dari bilik pasal segan. Hehehehe...

Apa2 pun... keputusan dah dibuat, duit deposit berjumlah Rm2xxx.xx juga telah dikeluarkan dari ASB dan dah selesai kat developer pun, loan dari Bhgn. Pinjaman Perumahan jugak telah diluluskan (mati la nak membayar...). Penghujung 2009 bakal mencatat sejarah baru dalam keluarga Pakcik Ezly.. can't wait for it.

Sneak peak rumah/ design rumah yg dibeli... Desa Bestari, Salak Tinggi, Sepang...



View jauh... Model Sephia 1 1/2 stored semi detached house... luas yg contoh ni 40x160 gitu2... mahal giler, aku beli 40x80 aje, desing yg sama, cuma keluasan tanah tak bapak godang macam yg ini laa... lagi pun bukannya aku nak berkebun pun.. tanam lalang takpe.



Yg ini baru 40x80. Contoh pandangan hadapan. Muat kot wira & ford tx3 aku tu.



Tangga ke tingkat atas. Juga bertindak sebagai partition antara living hall dengan dining hall (tak boleh la makan sambil tengok TV..huhuhu)



Ruangan dapur. Tempat aku berdiri utk snap dapur tu dining hall. Sebelah pintu keluar dapur tu ada tempat wet kitchen yang boleh muat sebuah kereta kancil..(gambar dibawah)





Ni la living hall. 42" LCD TV (mintak2 laa harga akan turun end of 2009 nnti) dan Xbox 360 aku bakal diletakkan disitu bersama2 home theatre Philips 5.1 aku tu.. Mmg berbulu la alin bila tgk aku berguling main game kat depan TV. hehehe...



Kawasan tanah tempat aku bakal bercucuk tanam.. pokok cili, pokok kacang botol,
pokok kari, pokok serai, daun bawang, pokok limau kasturi, dan last but not least... orkid ibu aku laa.

249 comments:

1 – 200 of 249   Newer›   Newest»
Anonymous said...

tahniahlah...saya pun dah beli umah kat situ...huhhu...jangka akhir tahun 2009 siapp...

adle said...

whattt??.......akhir tahun 2009??...r u kidding me??...mula2 wakil pemaju ckp nanti siap pertengahan tahun 2008, then march/april 2009..now postpond lagi ke???..huhuhuhu..tak beraye uma baru la aku tahun ni..to all my future nghbour...hiiii 2 u all Bestarian...doa2 projek ni success n cepat dapat kunci...

ezlytx3 said...

mid 2008?? itu mungkin fasa 1 yg di bawah bukit tu... dah ada org duduk dah...

utk fasa 2 yg atas bukit tu harap2 ler cepat siapnya... rumah yg aku beli tu 65% completed...

adle said...

hmm..aku fasa yg atas bukit tu ler..rumah no.19(rumah dah ade nombor dah mulai Feb 2009)..hahaha..(dulu lot 0027)..hmm..mcm2 dengar citer psl fasa 1 tu..rumah pgwai polis pun kena pecah..kena ikat anak beranak..sib baik xde pape...ade grill pun..BOLOS gak..."faham2 le keje sape kan"..

ezlytx3 said...

ni yg tak sedap dengar ni... kalau bini aku dengar mmg ngeri laa dia...

adle.. ko keje mana?

adle said...

aku keje KLIA.(civil servant).hmm..tak sabar nak tggu kunci but at the same time risau keselamatan family nti (biasla awal2 mmg ramai yg xkan pindah umah taman tu g..so 'easy target' for segala2 makhluk yg xbersyukur ni).klu kite ni bujang xpe gak..hmm..tawakkal & 'pagar' je la.. :)

Melo said...

Alamak.. pecah rumah ni la worst case scenario yg bole terjadi kalu pindah taman baru ni. Yg pasal siap umah ni, atas bukit tu developer kata end of 2009. last gi tgk umah, dah siap semua struktur, tinggal nk pasang toilet n sink bowl. pas tu api, air n cf je kut. pecah rumah...

Anonymous said...

saya pun beli kat situ. atas bukit tu la. so nanti aku berjiran dengan korang semua. bagus-bagus. aku beli umah ini dengan member baik.

adle said...

agak2 brpa ler additional kos 4 grill, kitc cab etc ek??...any info..or kite pakat ramai2 je la lantik kontraktor yg sama (dpt diskaun harga)..hahaha...

ezlytx3 said...

grill? harap2 harga besi still jatuh.. terlalu byk tingkap utk rumah tu.. belum kira kos langsir sume..

kitchen cab bini aku sibuk berangan2 dah... no idea design camne yg bagus.. showhouse pun tak byk membantu. design grill jgn salah pilih, cuba korang tgk grill pada rumah di fasa 1, ada yg kurang menarik pun ada.

adle said...

hmm..agaknye bini-bini ni memang suke berangan awal klu psl 'interior design'..hehehe...

hari 2 masa ade gerak usahawan kat padang salak (dkt tapak psr mlm) tu aku ade survey la quot for grill/besi2 ni...

Untuk Grill Sliding Door suggest pakai besi jenis iron-rod ---> RM20-25/kaki.

Untuk Pagar suggest pakai yg stainless steel typo (bini aku xbpa suke type ni sbb xleh nak cat compare to other type of iron..tapi yg ptg aku mcm suke je...ngeh3!!) - RM60/sekaki (normally ukuran pagar 5x10)..so cost dlm RM3k la..

additional cost - jika auto gate/pakai remote = RM1K+++

yang lain2 tggu je la...mcm ni biz kena usaha lebih lagi neh....hahaha!!

Melo said...

Yang pasal grill ni setuju. kalu salah type of grill kat sliding door depan, nampak mcm penjara pun ada. Pehal pun kena survey betul2, sbb harga grill ni beza dia antara kontraktor tinggi. maybe kita boleh kongsi kat cni. termasuk benda lain. lampu n kipas aku survey satu kedai kat puchong murah compared to others.

Fatimah said...

Salam, cantik le design umah ni...bru tau bila pi alamanda...ada promosi.Tumpang tanya kengkawan...tau x mana2 owner rumah desa bestari ni yg bercadang nak jual umah dia? Rumah fasa 4 ada lagi tapi siap 2011 : ( ingat nk pindah ujung thn ni...maleh dh nak renew sewa...tlg habaq mai ye : )

iwan328i said...

Nak tanya sikit laa.. rumah ni siap pasang dengan lampu dan kipas sekali ke? Ke cuma ada poin lampu dan kipas aje? Lampu dan kipas tu kena beli sendiri? Orang baru first time beli rumah la katakan.. banyak benda yang tak tau.. hehehe..

zura said...

haii, me zura pon beli umah kat situ, fasa 3, kate siap akhit tahun 2009 @ awal 2010.. tak sabar.. nak hias umah.. tp umah tu beso sangat takut lak dok sorang

Anonymous said...

paal bolos membolos...jangan percaya sangat cakap orang...kawan saya yang duduk kat lot besar 40x150 tu cakap takde apa2 pun....dia keluar rumah pagar terngaga takde apa pun...jangan percaya cakap orang....saja nak jatuhkan value rumah tu.....anyway value rumah tu dah naik...utk lot 40x150 tu dulu beli 265k sekarang dah dekat rm500k...saya beli yang kecik kemetot 40x80...sebab dulu nak ambik 40x100 yang korner kat atas bukit tu tapi dia kata row depan rumah tu siap 2012 jadi saya tak jadi ambik....dah bayar apa semua utk lot 40x80 tiba2 dia kata row sampai kat loji tu siap 2010....maka melepasler nak dapat tanah dusun nak tanam derian.....

Anonymous said...

ruamh dibeli hanya disiapkan point sahaj encik.....yang lain beli sendiri

Anonymous said...

im Shahrul...nie semua dlm blog nie jiran2 i la ni...umah fasa 3 (plot 0084) yg sebelah corner lot n belakang tapak taska@surau...xsabar tunggu umah nie nak siap..kalo sape2 rajin, buatlah facebook untuk perumahan kita nie...senang kita berinteraksi n tukar pendapat how to decorate our new house. one thing, hope nnti kita dapat buat pakatan penduduk untuk keselamatan penduduk perumahan kita nie...sape jiran sebelah umah aku nie???? tingin plak nak kenal...

ezlytx3 said...

rumah aku sebelah corner lot.. betul2 mengadap taska... dekat laa rumah kita shahrul

Anonymous said...

kalo mcm tue, aku rasa ko btoi2 belakang umah aku...aku p tgk umah sabtu lepas dah leh masuk...tp ikut belakang, jgn ikut depan...umah dah siap, tinggal nak touch up n buat jalan saja...aku masuk dalam tgk totally mmmg dah siap...tinggal sikit2 je lagi...rasa xsabaq la plak...aku tgk tab mandi bilik utama xpasang lagi, tp dah ada...xdapat bygkan aku duk berendam sambil minum air oren..hahahahaha

Anonymous said...

jiran2 sekalian, semalam aku call pemaju...dia bgtau umah kita dlm proses submission n then waiting for CF...kunci akan diserahkan within this year..dlm 3-4 bulan lagi...it a good news for all. thank you..

ezlytx3 said...

tapi rumah yang aku beli tu tingkap pun tak habis pasang lagi... sempat ke dapat CF dalam tahun ni???

Anonymous said...

aku xpasti la...tp itu yg pemaju bgtau...dlm tahun nie dah dapat kunci...ko try call pemaju...aku dah mula mencongak duit yg nak kuar utk pindah umah baru...mana mau cekau daaaaa......

ezlytx3 said...

nak buat grill saje dah bape habis tu.. banyak tingkap tu woo.. yg penting grill utk sliding door depan tu kena pilih betul2... salah pilih jadi macam zoo rumah kita...

ni yang aku buat nak call pemaju ni... ko call sape?? en. Abul???

Anonymous said...

sape lagi...abol la yg senang deal..ko try tanya...lps tue bgtau kat blog nie...aku rasa buat grill saja dekat 10k...ayoyo...

btoi cakap ko...grill sliding tue kena pilih btoi2...kalo x jdi mcm penjara plak...

melo said...

Good news indeed. Fasa kawasan umah aku (fasa 2?) dah siap berkunci dah gate depan tu. so maybe tunggu yang sefasa dengannye siap. Ko dah abiskan ke duit epf ko ezly? aku x kuar lg sampai skrg sebab nak reserve untuk masuk umah la. Last aku usha 2-3 minggu lepas, ada satu umah kat fasa 1 buat gate dia mengalahkan istana. tp of course la kan, ukur baju dibadan sendiri...

ezlytx3 said...

duit epf aku masih ada.. aku pun dah kalut dah pasal hal nak masuk rumah ni.. byk makan belanja. aku pulak mmg takde perabot langsung dengan aku.. ye la, dok menumpang umah mentua.. mmg aku pindah kosong punye ni... semua nak kena beli

shahrul said...

ezly, ko dah try tanya en abol ke?

ezlytx3 said...

aku baru call tadi.. perempuan yang angkat, sakit gak hati dengar respons dia.. katanya tak tau lagi, kena refer balik pada kontrak, akan cuba dapatkan CF selepas fasa 2 dapat CF, mungkin tahun depan kot... WTF man!! aku cakap, takpe la i akan call en. abul personally...

shahrul said...

yeke...dia malas layan aku rasa...kalo ikut kontrak, umah aku siap bulan 3 tahun depan...bukan umah kita tue fasa 2 ke?????

ezlytx3 said...

rumah ko ngan aku bukan sama je ke? hehehe... dah belakang umah.. kalau ikut kontrak bulan 3 siap aku pasrah aje laa... apo nak buek.

shahrul said...

xpe...nnti kita call abol personally...ngan abol senang skit nak deal...aku xrasa umah kita siap tahun depan...aku rasa dlm tahun nie gak..

DarkVader0181 said...

aku dah ada jiran lot 0183 nama iwan,(aku pun x kenai)hai iwan..!!a'kum,,, sapa plak 0180 dan 0182...tolong mai habaq kat cheq skit. bleh kenal2 (x kenai rupa, kenai nama dulu pun jdlah..nanti bile dah kenai betoi sampai kita ckp rumahku syurgaku, rumah hang rumahku..hahhh bleh jd partner aku sok jual goreng pisang kat depan umah nanti..la..la..la..la

ezlytx3 said...

0183... hmm.. area mana plot tu ye? dah ramai dah jiran kita ni..hehehe. salam perkenalan darkvader0181.. jual goreng pisang nnti aku beli kat ko k

melo said...

Tuan/Puan sekelian,smlm dpt 2 surat. pink slip progress umah peringkat pembayaran 5 @ 100% completed. Juga dikepilkan permohonan CF. Lot 25-72. surat lg satu penyerahan kosong/penyerahan kunci, dgn syarat semua bayaran berperingkat dah disetelkan n bayaran tambahan lebih kurang RM700.00. tp yg buat aku tersedak air sirap adalah faedah atas kelewatan bayaran amounting to RM7k+. WTF!? selain tu deposit ubahsuai umah RM500.00. Bole ke sesiapa bagi pandangan psl faedah apakebenda tu? RM7k tu... aku of course le pinjaman perumahan kerajaan. Aku rasa silap2 by November bole masuk umah kut.

ezlytx3 said...

kalau pinjam BPP mmg wajib ke charge bayaran lewat... tapi orang kata boleh buat surat rayuan mohon dikurangkan jumlah tu. tapi 7K????? siut tul, mana nak cekau kalau aku kena byk tu beb??? perghhhh.... apa2 pun tahniah rumah dah siap. at least takde la masalah terbengkalai...

shahrul said...

syok nya leh masuk umah baru....kena siapkan duit banyak2 je....lot aku bila plak nak dapat kunci nie????????

ezlytx3 said...

lot kita dah siap ke shahrul?? lum lagi kot.. tingkap pun tak abis pasang..

shahrul said...

ntah la...tp umah aku dah siap...tinggal nak touch up je...semua dah pasang...last aku p tgk last 3 week....hope dapat kunci ujung tahun nie or awal tahun depan...

D3sp3r@dO said...

7K je..how bout me..RM20K+..Pinjaman BPP gak..oo incik Melo..hang dok lot mane 1 ni ek? S & P bpa hb sign?

melo said...

Aku lot 41, nombor umah 10 rasanya. RM20k+!!! Pergh... berdarah hidung beb... S&P aku dated 15 jan 2008. hang punya desparado?

ezlytx3 said...

awat mahai sangat sampai 20K bro???

Anonymous said...

Salam. Saya dri Shah Alam. Ingat nak cari rmh semi-d kat area belah sana tu. Rega rumah kat Shah Alam ni tst jelah..mahal..pastu cuma blh dpt 2-storey jer. Blh bagi comment tak antara Kota Seriemas n Desa bestari mana yg worth buying? Thx.

D3sp3r@dO said...

ler...rupenye aku & wife antara yang terawal 'mengesain' S & P ni dated 28.2.2007 tapi kena revoke (batal) atas sebab2 conflict of hakmilik. sebab S & P hanya leh letak nama my wife je as a peminjam BPP (kate loyar & pemaju la). So new S & P dated 28.6.2008..tak merasa la aku pampasan Rm7-8 ribu klu ikut S & P asal..(tengah Bengang je ngan loyar & developer ni)..hmm..agak2 boleh lagi tak 'back dated' S & P kalau payment BPP dah 100%?.. :) jeng..jeng..jeng!

D3sp3r@dO said...

Salam Anonynmous...antara Kota Seriemas n Desa bestari mana yg worth buying?

my personal answer is...dua2 worth buying..but bear in mind is that Desa Bestari Now Harga dah +-RM240k for Semi-D Berkeluasan 297m2 or 3197sqft (harga still ok lagi kan compare shah alam,pj,kl etc.? hehe)..sedangkan masa promosi dulu harga dlm Rm216K..rugi kan x beli masa promo? dapat 2 free air cond lagi :)

access jalan ke desa bestari klu buat kad undangan majlis kawin/kenduri/etc senang je nak draw compare kota seri emas sbb dkt je ngan jalan utama (highway nilai-klia) :)

balai polis IPD sepang pun leh menapak je..klu rerajin menapak atau healthy fit la.. :p

design kota seriemas? best ke???

nway, rumusan kepada perkara di atas ialah yg mana worth buying..the ans for me is of coz la Desa Bestari coz ade jiran2 yang prihatin,hensem2,cun2 & gempaq2 etc mcm kiteowang komuniti Bestarians ni...hehhe!!

ezlytx3 said...

jiran2 yang hensem2 tu aku setuju sangat... hahaha...

Desperado... dapat 2 unit aircond free kaa??? aku tak perasan lak.. aisey...

Anonymous said...

Salam,

Saya pun beli kat Desa Bestari ni. baru je amik kunci. Tapi rumah pun belum dicuci lagi waktu pergi tgk pun.... yg tak tahannya tahi anjing (kot..) bersepah2 dlm rumah tu. huhu nampaknye jenuhla nak samak ni...

shahrul said...

wah, dah dpt kunci....alamatnya umah aku pun xlama lagi la....ezly, umah kita dah nak siap...yahooo.......bole pindah masuk umah baru....

shahrul said...

air cond free???? apasal aku xdapat??? aku beli harga 216k la dulu...rugi2...desperado, please explain skit....

wife kito said...

tumpang lalu...
kami pun beli umah kat situ..plot 066 (fasa 2 kot)..err ada tak yang berjiran dengan kami? skg tengah tunggu kunci tapi kena setel bayaran tertunggak dulu..ni semua jiran-jiran kita ke? seronoknya dapat kenal jiran tetangga walaupun tak kenal muka lagi..hehe

ezlytx3 said...

shahrul... umah kita dah siap ke??? aku dpt progress report baru 70% aje gitu.. harap2 laa dalam tahun ni dapat masuk umah... huhuhu

chullen said...

salam,
hi pada semua bakal jiran-jiran ku...hehehe

chullen said...

sapa yang dah dpt kunci, jom kita pakat-pakat buat grill nak...boleh mintak rege murah kalo kite reramai order kat kontraktor grill yg sama...aku cadang kat ISA engineering...dia offer RM7k utk satu rumah, basic wrought iron, bunga simple, kat belakang besi biasa...kat dinding yg bole nampak jiran sebelah tu, rm400, boleh tong-tong ngan jiran...kalo buat dinding batu, dlm rm1k..sape la jiran aku ekkkk...umah aku plot 0056(No. 9 desa bestari 6)..boleh pakat-pakat samada nak tutup ngan grill atau batu...bleh kite tong-tong bayar sama-sama...contact la aku yer...chullenmn@gmail.com

chullen said...

melo,
umah ko depan umah aku ker...
plot 41 kan...bebetul depan umah aku...hehehehe

FND said...

salam.. pada melo & D3sp3r@dO yg kena interest sampe RM7K n 20K tue baik suruh OIB recalculate balik interest tue... mcm aku masa dpt surat kena byr RM6000++ tp bila suruh diorg recalculate secara manual rupanye kena RM250++ jer... sbb..nasib baik suruh diorg check balik kalo tak buta2 jer aku rugi RM5k++...aku baru jer amik kunci 2 minggu lepas...

ezlytx3 said...

tahniah utk kawan2 yg dah dapat kunci tu... alhamdulillah projek rumah ni berjalan lancar...

melo said...

@chullen,
Yes sir.. betul2 depan umah ko. nombor umah pun berturut. Bole ke lg amik kunci walaupun dh lepas 14 hari tu? sbb surat tu ckp abenda bayaran kena setel dulu. bah. pinj. perumahan pun x de bg surat dh bayar ke belum. pehal pun, salam maya dulu..

@FND,
Thanks for the info yg amat berharga ni. through phone or buat surat mcm formal gile? bnyk tul kurangnye.. nampak sgt kalu kita tak proaktif mmg kena kencing buta2 je dgn developer.

@ezlytx3,
rasanye rumah tuan x lama lg siap le tu.. Apa yg penting (kerjasama..) projek umah x terbengkalai. pehal pun, tahniah n thanks pd tuan tanah kasi setup platform utk jiran2 interact.

ezlytx3 said...

no problem melo..

tak sangka ramai pulak yg terjumpa blog desa bestari ni...

FND said...

call jer... mcm aku dulu aku call hari jumaat, hari sabtu terus g OIB kat pandan amik copy interest baru yg diorg kira sbb diorg mmg xkan poskan... interest tu jadi silap sbb komputer automatik calculate... so diorg kena calculate manual... biasa la komputer pun boleh buat silap..

Shahrul said...

salam all bestarians,
ezly,
aku baru call pemaju, dia ckp btoi la baru 75% progress...tp sebenarnya dah siap pun umah tue...tinggal internal je then CF...insyaallah dia kata ujung tahun nie siap...aku call sbb suruh update address...

chullen,
RM7K kira murah lah tue...umah kita siap ada 2 sliding door tue...tp aku xleh join korang la pasal umah aku n ezly xsiap lagi...nnti aku pakat2 ngan ezly la..kot2 leh dapat harga murah...aku duk budget RM10k...dapat RM7K alhamdullilah la...

chullen said...

Kalu Rm10K tu lagi cantik la, leh wat bunga banyak lagi. diorg kata rege ikut jumlah bunga. Rm7k + Rm 400 tu dah kira ok dah tu.

sharul rumah plot no berapa?
ezly plak no plot berapa?

chullen said...

melo,
surat merah tu mmg kata kena buat bayaran last, lag surat lain tu kata kene settle payment dulu sblm amik kunci. Tapi hari tu dah call OIB HQ mintak kurang intrest, pas bayar sume tu + lain lain-bayaran terus dapat kunci. ko try la wat cara aku tu lak. elok amik cepat kunci pasal cam rumah aku byk defect, pastu nk tunggu repair tu berjanggut. lepas tempoh 14 hari tu kalau tak amik kunci, dikira serahan kosong @ "vacant possession" rumah tersebut telah telah dilakukan secara automatik and defect liability pun bermula la untuk 18bulan, lg lambat amik kunci masa 18 bulan tu akan jadi lebih pendek.

shahrul said...

umah aku plot no 0084...ezly belakang umah aku, tp aku xtau plot no berapa...

ezlytx3 said...

0094 tak silap aku... umah aku berdepan lot taska.. hehehe...

shahrul.. grill makan 10k ke?? mak aih.. mana aku nak cekau duit ni...

shahrul said...

ezly,
dalam calculation aku memang 10k...banyak tingkap umah kita bro...tp dlam RM7K tue dah ok kot...nak murah terpaksa pakai grill biasa jelah...

melo said...

Tadi dah kol developer. dia kata akan review balik faedah n suruh aku kasi kol satu kali esok. bole gak amik kunci walaupun dh lepas 14 hari dari tarikh surat aritu. thanks chullen 4 the info. x sabarnye pakcik nk amik kunci! grill saje 7-10k... pergh..

ezlytx3 said...

chullen.... defect yang macamana pada rumah kau?? apa yang perlu kita check bila tgk rumah ni ye??

chullen said...

ezly,

ni umah 1st aku, memula aku x la pandai tengok-menengok nie pasal aku bukan ahli nujum....hehehe, tp tiap kali aku gi ade jer defect baru yg aku jumpa, dalam list aku lebih 50 item kot..., contoh:

Atap pecah sikit, plaster siling bocor sbb air hujan kot, finishing frame tingkap/sliding door ada rekahan kat tepi patut diaorg letak sealant, tiles pasang senget, tiles tak letak sealant kat bilik air atas/bawah/sliding door, kat sliding door tepi n tingkap dining room tu ada sekeping ceiling n bawah ceiling tu patut kena plaster antara zink tu ngan dinding tapi dia tak plaster (rumah sebelah ok jer), bath tub kalau masuk dalam tu leh joget sikit, plaster dinding ada yg belubang, driveway to car porch tu ada simen terbonjol, wayer bumi (earth) terdedah kat driveway tu (rumah sebelah ok jer), pagar karat sikit - ade ke dia kata sikit2 tu biasa la, aku ckp kat kontraktor tu kalau u beli rumah snedir you mau ka rumah u tu macam ni... ha senyap dia... air ngan elektrik tak masuk lagi kena cek kot ada yg bocor ker, short ker, kat atas atap tu ada bahagian diaorg letak zink - zink tu tak rata nnt lelama leh masuk air hujan, hand rail tangga tu welding nya seketul2 tak macam welding pun, dan memacam lg lah.... asa ker contractor tu soh aku tulis semua defect tu dalam borang n pastu submit untuk kerja repair... itu yg benar nye bukan defect tapi keje tak siap atau org yg wat tu tak reti wat keje... aku mane pandai tulis bebenda camtu.. aku tulis la dalam bahasa omputih pasal bahasa omputih nie kalo explain defect nie lg senang walaupun bahasa nyer agak pelik n mengarut ( bg aku lah heheheh), la ni nak nulis dalam borang lak lom siap lg pasal byk sgt.

ha nnt list aku dah siap aku post kat group, leh share, tak tau lah kalau aku jer yg cerewet...

wasalam...

ezlytx3 said...

tq chulleh utk info tu.. at least membuka mata aku utk tgk benda2 tu...

D3sp3r@dO said...

hmm..good job chullen,

memandangkan yang ni my 2nd property..i mean me & wife (merajuk plak dier nti).. :)

so..adalah diingatkan agar semasa membuat inspection mengenai defects tu -->> sila ambil 'picture of defects' sekali..then attach bersama ngan form risk assessment (buat sendiri jek...ala2 form macam check list tu)..ngeh3...

lagi bagus mcm ni sebab attachment 'picture of defects' (gunakan kamera digital la or handset yang ok pixelnyer..:P)..leh e-mail pada pihak2 yang berkenaan agar tindakan segera dapat di ambil + untuk rujukan sendiri.

P/s-Lokasi defects perlu dinyatakan jelas mengikut pelan rumah kite tu ler..

Note:

-Free Air Cond 2 bijik tu sebab masa mula2 OIB buat promo kat salak kiteorg gatal2 terus bayar deposit on da dot (after seeing rumah contoh-kira 'luv at the 1st sight ler ni) and the resit issued by promoter pun on da dot (dah la sunday plak tu). kalau bukan sebab ada promo 2 aircond tu hari tu mungkin kiteowg postpond bagi deposit kot..:)

tapi x kisah la kan..yang penting rumah & kunci dah dapat pun dah kira alhamdullilah. jangan jadi mcm apartment kat simpang desa bestari tu dah ler..tu project 'sakit' tu 6 years+ dah..nampak je luar ok tp dalam 'sdri mau ingat la kan'. pity the buyers.

chullen said...

D3sp3r@dO-

nak kena amik gambo yek?

hmm... charger bateri camera aku ntah lesap kemane pulak... camera h.phone 1.3MP jek, tu tak leh zoom lah gambar atap pecah n bebenda yg jauh...

hm... tgk la cemane... aku adjust...

chullen said...

melo -
dah amik kunci ker?

chullen said...

info pasal gril,

kalu nak kira kena mitak permit kat pbt, tapi org tak buat pun n diaorg biasa tak kacau, cuma by-law bomba pattunya bahagian bawah n atas mesti ada grill yg boleh dibuka dari dalam jika berlaku kebakaran.

chullen said...

pasal awning,
dengar citer kena submit plan, lg, insurance rumah untuk rumah standard tak akan cover kalau dah pasang awning.. detailnyer tak tau la cemana, kalau nk amik insurance kena cek la tu...

member yg keje draftman tu kata elok simpan satu salinan pelan rumah - boleh beli dari pbt atau arkitek, rege dalam RM200 mane la tau kot-kot nak wat apa2 renovation minor ker major ker... kalu tak sekarang lg 10 20 thn lagi... itu jam kena gak submit drawing kat pbt...

chullen said...

To all,

saje nak share gambar defect ni. Kebanyakan berkenaan tiles, plaster, sealant, frame - sume tu adalah perkara finishing\fittings atau kemasan Desa Bestari Defect Liability Claim

chullen said...

alhamdulillah... Cf dah kluar utk plot 25-72 Desa Bestari

melo said...

Alhamdulillah cf dah kuar.. sy sudah amik kunci. sy juga dah berkenalan dgn en. chullen dan jiran sebelah umah. tang defect tu, mmg bnyk la. secara perlahan2 n attention to details akan dicompilekan. pehal pun, tahniah la kpd jiran yg dah amik kunci. pada yg belum siap lagi such as tuan tanah, yg penting projek x terbengkalai..

Anonymous said...

Salam Adle :... den bakal jiran ko plot 26 no umah laa nie no 21. ...So bila ko nak plan buat grill..... boleh kita kelentong tokey grill dpt harga muroh

Anonymous said...

salam.
saya baru je nak in process nak beli rumah kat desa bestari, of course siap mid-2011.
just wondering decision ni btol ke tak? tak jauh sangat ke dari bandar? sebab kalau tanya kawan, sumer cakap the biggest issue is it's too far.. skarang ni geram je nak abandon ship.. apa yang dah bayar kira loss je la..
bole tolong advise tak? korang keja kat mana? ramai kawan suggest carik umah lain kat puchong coz ada lagi yang price dia not bad..
mintak tolong, moga bole tetapkan hati

ezlytx3 said...

salam, saya kerja di putrajaya dan wife pula kerja di seks 21 Shah Alam.. mmg agak jauh sedikit especially bagi wife saya, tapi tak apa... kami dah biasa travel jauh hari2 ke tempat kerja.. hehehehe.

jiran2 ada yg kerja di KLIA.. dan ramai yang kerja di putrajaya juga. mmg la rumah di kawasan puchong agak dekat, tapi mana nak carik rumah yg 40 x 80 di area puchong yang harganya 216K???? di area bukit puchong townhouse sahaja pun dah 200k.. not worth it laa. pendapat saya la..

ezlytx3 said...

mungkin yang agak susah sedikit bila anak2 nak bersekolah. sekolah yang agak canggih sedikit ada di kawasan bandar enstek atau di bandar baru salak tinggi (BBST).. area salak tinggi tak pasti sekolah dimana.. harap2 ada la perkhidmatan bas/ van sekolah yang sanggup pick-up anak2 kita pergi balik ke sekolah yang agak jauh tu..

chullen said...

Salam,
Saya dah survey, anak kecik lagi, thn depan tadika,kalau skolah tadika tu kat area tu ada don't worry, pas tu mmg ada orang wat perkhidmatan amik hantar ke transit, nak amik pg dr rumah an hantar balik ptg pun diaorg blh aturkan. Keliling tu kawasan kampung kalau nak cari transit nie rasenye tak la susah, ramai org nak jaga. Kumon pun ada kalu nak, Kalau kemudahan tu sekeliling byk, giant nilai, maideen nilai, bank kat nilai, salak tinggi ada. pasar malam keliling sampai nilai sume tu..Kalau tak biasa travelling tu kena lah pk pk dulu... tp kalu beli kat situ nak sewe tak yahla kot.. kalu nak duduk situ then ok la beli..

melo said...

Saya pun kerja putrajaya. kenapa pilih desa bestari ni sama ngan reason ezly. pada harga dibandingkan dgn saiz n design umah, kira worth it. sblmn beli ada buat apa kata survey. 216k tu area bangi nk dpt teres pun susah. puchong n kajang pun sama.

chullen said...

Hari tu kwn opis tanya rege rumah Desa bestari tu dah up jd Rm239k, so dia tak jadi beli, dia beli rumah teres 2 tingkat kat Pekan Salak Tinggi, tu pun rege Rm216k masa dia beli, rumah dah hampir 100% siap masa tu. Rumah teres 1 tingkat kalau tak silap dulu dlm Rm130K je kat area salak tinggi tu, sekarang dalam Rm160k dah... tu pu kecik... bayangkan sikit hari lagi berapa harga rumah semi D kat situ.

chullen said...

Hmm.. start bayar bulan 10 nie la beb..

D3sp3r@dO said...

chullen..

Banyak nyer defects...thanks la coz bagi kite warga bestarians 'kayu pengukur' untuk lihat & discuss permasalahan di awal2 sebelum kemasukan kerumah masing2...

kepada jiran2ku especially plot 26 and 28..nanti kite adjust psl grill and etc ok...:)

maybe bulan oct or november start 'penghijrahan' ke umah ni klu SYABAS dah psg meter air la...

nak dok uma sewa lelame pun wat rugi fulus jek...kalau perabih tuk umah sdri x pe r..hehe!

Kepada 'incoming buyers' yang belum yakin nak dok bestari tu fikir2kan la..Komuniti Bestari In future adalah dalam radius (Putrajaya-Dengkil-Salak Tinggi-KLIA).. So Kemudahan2 Terbaik In future akan Terletak di mana? Renung2kan.. :)

melo said...

Chullen,

Nampak dah pasang banner AIS engineering.. berapa dia caj? apa projek bikin? Tanya kontraktor buat grill jiran sebelah.. dia quote RM6800.00 tapi x tau le apa design, jenis apa..

Shahrul said...

seronok tgk jiran2 yg dah nak masuk umah...aku baru dapat surat dari pemaju semlm pasal progress work...dah siap 90%...tinggal nak buat jln...hope leh la masuk umah at least end of this year..perabis pulus ja bayar sewa n bayar duit loan umah...so sekarang tgh simpan2 duit utk nak masuk umah baru...xsabar btoi rasanya...dah lama aku xp survey tgk mcm mana keadaan umah tue...hope everything ok...

ezlytx3 said...

salam,

dah 2 kali Ahad aku jenguk rumah dalam bulan ni. betul, banyak jugak defect pada rumah tu.. tak bape teliti diorang buat. hopefully by the time nak serah kunci diorang perkemaskan semula dan touch-up balik rumah2 tu..

gate mmg confirm ada karat.. hehehe. sliding door besar tu kalau dilihat betul2 tak kemas langsung diorang simen... hmmm ntah laa..

Ah said...

Salam kenalan desperado and all bestarian,

Tak lama lagi kita berjiran semua, den n family akan menghuni plot 26 aka no 21. semalam den pegi utk kali ke 3 utk check defect yg patut n yg tak puas hati. Nasib baik time tue hujan, den dpt trace ade bocor besar dkt palung air.... KAlau tak hujan susah gaks coz tak ade tanda2 bocor.

So far, aku tgk ramai pintu pagai dah gantung ISA Engienrring , Murah ke? Coz ade satu contractor melayu offer den buat grill RM6800.

Desperado !!! bila ko plan buat grill.... boleh kita panggil contactor hari yg sama n minta harga murah....... weekend nie insyallah aku ade lagi.....

shahrul said...

betul ke pasai defect nie..nie yg xbest nie...buat umah biar la kemas...xpuas hati la kalo mcm nie...beli umah arga ratus2 ribu...siap bergolok bergadai lagi...tp buat cincai2 je...jiran2...korang buat dulu grill...nnti bgtau kat kami pasai umah kami xsiap lagi...

ezly...mcm mana progress umah ko? dah pasang tingkap lum? jalan dah ada ke?

ezlytx3 said...

Semalam masa aku jenguk rumah aku perasan ada sebijik vios tgh parking kat rumah fasa 2.. sape owner tu ye?? rumah dia deretan yang pertama sekali atas bukit tu...


shahrul, rumah aku tingkap sume dah pasang, toilet bowl aje belum... hehe. tangga belum kemas lagi. ahad ni aku rasa nak gi lagi laa.. nak bawak measuring tape skali, so leh ukur saiz2 perabot yang sesuai.. aku takde perabot langsung ni wei... mati ler nak beli..adussss

ezlytx3 said...

buat grill 6.8k??? mahal nye... kalau tak pasang grill buat macam ala-ala american homes takleh ke... eheheh... guys, ni cadangan aku. setuju tak kalau kita sepakat collect duit sesama bestarians, dan kita sediakan khidmat jaga utk jaga pintu masuk ke taman kita tu... satu hari nanti laa.. sebab aku tgk taman2 perumahan kat area puchong, bukit rimau sume dah buat style gitu... sekadar precaution measures laa utk kes2 pecah rumah dan sebagainya...

Shahrul said...

tgk kalo sempat aku kesana ahad nie...leh kenai2...masak la ko ezly...perabot saja mau cecah belasan ribu...nasib baik aku dah banyak barang...hehehehhe. nie tgh duk calculate aku budget dlm RM30K utk preparation masuk umah aku...lebih dari tue, memang kompem aku tertiarap...wakakakkaa

Ah said...

Ahad tak dpt laa bro... aku balik kg .... sambut ramadhan. Sabtu pagi... insyallah aku ada.. Plan nak serah borang complaint...

ezlytx3 said...

oits takkan 30k ooo... byk tu.. hang buat renovation skali kaa? aiyooo.. aku perabot takdak langsung..

Shahrul said...

ezly...jgn silap budget bro...aku rasa memang main lebih kurang tue punya...kitchen kabinet dlm rm7k, grill dlm 8k...tambah perabot lagi dlm 5k...langsir dlm 2k..plus2 apa lagi...kompem punya...aku pindah umah dah 2 kali...dah tau budget2 pasal pindah nie sure pakai duit banyak...

ezlytx3 said...

alahmak... aku lupe pasal langsir dan kitchen kabinet daa... kekeke... tak penah duduk rumah sendiri, mmg aku tak jangka.. padan laa ofismate aku suh spare 20k lebih kalau nak sedap.. hmmm

melo said...

Mmg bnyk tul defectnye. plg ketara bucu bingkai tingkap bnyk yg terkopak. plaster(?) antara bingkai tingkap n dinding x kemas. sliding door besar n sliding door kecik. crack merata-rata. itu yg ketara, yg x ketara jgn cite la. compare ngan umah kuarters putrajaya yg duduk skrg, finishing umah kita mmg out sket (Bagi sedap ati, sbnrnye out bnyk). 20K masuk umah... Pergh!!!

chullen said...

salam to all,

pasal grill n cabinet nie... elok dapatkan 2 3 qotation sblm decide nak buat. pastu lg elok kalau dapat tgk contoh grill yg diaorg dah penah buat, baru puas hati bukan setakat katalog jer..

kalo buleh tu amik la kat melayu... kalo tgk ISA ENGINEERING tu punya finishing kat fasa 1 tu mmg ok la, regenye rm11k byk bunga. dia offer kat aku dlm rm7.4 ke rm 7.5k - semua wrought iron bunga tak banyak sgt la... bilik kecik tu tak pasang grill, tapi kat yard tu n opening ngan jiran sebelah tu dia psang grill dari jenis besi biasa (sarung), yg lain sume wrought iron. aku dah tanya kat nilai mmg harga sekitar rm7k, tapi aku tak tgk dia nyer finishing, aku bukan kaya... tapi kalo murah tapi tak elok finishing buat ape... betul tak...

cabinet dapur ngan table top guna tile 2'x2' dlm rm12k tgk design la...

bagi aku cabinet tu kemedian... yg penting grill n table top... nnt ada duit lebih bleh wat sikit2 apa yg patut... mana nak cekau duit ooo! bank alrahji ada la wat personel loan... maleh la tambah lliability... hehehe

Shahrul said...

cabinet dapur rm12k???????? mamposssss......mana nak cekau duit nie...ish...penat la mcm nie...aku ingat cabinet dlm RM7K ja...bilik kecik tue nape xpasang grill????? xbahaya ke??? banyak duit nak pajkai utk masuk umah baru nie...kipas dah berapa biji, lampu lagi....uwaaaaaaa....

chullen said...

Sharul - cabinet tu kalo pilih yg lg murah ada kot.. tapi cukup la pengajaran kat umah quaters Putrajaya P11, ada cabinet atas yang runtuh - nasib baik tekder org kat rumah mas tu (rumah jiran la..), dok tak sampai 6thn dah reput sana, reput sini, jd cari la yg elok sket.. pasl rumah sendiri..

Bilik kecik tu tak pasang grill pasal kat yard belakang tu dah grill sume.. termasuk opening diding ke yard jiran sebelah tu (nak pasang batu punbleh - share ar ngan jiran sebelah kalo dapt contact)... kalo nak pasang gak grill tu... tiada fungsi la grill kat bilik tu... atau dikira double protection sahaja...

Shahrul said...

fuh.....runtuh tue, kalo nak ok aku rasa pakai kayu nyatoh la...tp mahal skit la...xpe, nnti aku try survey harga dulu...

pasal bilik kecik btoi gak ek dah jadi mcm double protectian lak...ok lah tue

chullen said...

pasal grill bilik kecik tu.... betul betul betul....

chullen said...

Table top tile 2 kaki X 2 kaki anggaran 10kaki X 6 kaki + sinki 2 lubang + lubang stove, L shape skali ngan cabinet bawah table top tu (milamin/miramin aku tak tau eja) + laci sekitar Rm7k bleh kurang lagi tu...

cabinet atas (milamin/miramin aku tak tau eja) anggaran 8 kaki panjang + cermin sket kot... sekitar RM3.5k pun bleh kurang lagi tu...

Tu rege chit-chat ngan ISA Engineering - la ni depa tgh buat minor renovation kat No.2 jln bestari 8

Pepehal contact Saiful 0173724557... atau kalu reramai nak pilih dia ... mesti bleh dapat rege diskaun nyer tu.. maybe bleh mintak kebenaran tuan rumah no.2 jln bestari 8 tu utk tgk hasil kerja ISA Engineering tu... pepehal survey tempat lain dulu.. n sesama lah pk pk kan..

grille kalu pasang tak der permit leh kena saman sehingga 5X nilai permit - nilai permit hampir Rm400, Rm400x5 = RM2K naya ooo! klo kena saman.. dgr citer mmg ada yg kena saman pun... rumah lama maybe PBT tak kacau tapi rumah baru... nasib la... so camno? jiran2 sume nak amik permit ker..?

tadi petang chit chat sket ngan tuan rumah no.2 jln bestari 8, ada lah cite sket pasal blog nie.. sekiranya saudara dapat masuk ke blog nie... harap saudara dapat kongsi pengalaman pasal permit pasang grille and renovation serta pelan rumah + kos permit + deposit

sekain tq

melo said...

Thanks Chullen for the good info. as for me, aku dapat quote utk grill tak sume wrought iron RM7k. mula rasa cam x best jgk la compared ngan apa yg ko dapat. tapi x pe la, dah bayar deposit pun.. permit untuk pasang grill ni ada ke sesapa bole bagi advise kt jiran2.. kalu sampai kena saman, baik le kita pakat2 amik. idak kalu, buta2 je PBT kenyang.. huhu..
as fot lighting, aku gi usha satu kedai kat puchong, house of lighting ke apa nama dia. mmg murah dan aku browse2 forum, ramai yg rekomen.

chullen said...

Melo - dulu pasal lampu nie aku tak amik port sangat.. tapi dah nak masuk rumah sendiri kena la blaja2 sket... lampu kat IKEA ada tgk ker?

melo said...

@chullen,
Ikea idak le pulak teman pegi tengok. rasa cam mahal le kut.

@tuan tanah n bakal jiran,
Selamat berpuasa dan semoga dikurniakan hidayah dan rahmat dari Allah SWT untuk kita sama2 manfaatkan bulan ramadhan yang mulia ini. InsyaAllah tahun depan kita puasa kat desa bestari.. yihuu..

Darkvedar said...

Hallo...brader wat's up bro korang sume?? hrp yg mana dah dpt kunci tu tahniah and happy2 lah yer..jgn lupe plak jiran2 sblh tu yer..dlm blog bukan main lg tp bile dah dpt kunci dok senyap sepi.hrp2 jgn ler gitu. k bye all of u and take care

Anonymous said...

harap2 kaw kita ada surau dptla jalin silaturrahim sesama islam. kami lambat lg nak pindah baru pajak tiang umah. 2011 baru pindah la, simpan duit sebelum nk pindah. byk pakai duit nk pindah nanti

D3sp3r@dO said...

TumPang Lalu jek..

Selamat Berposer To All Bestarians..

"Semoga Warga Bestarian Dirahmati & Dilimpahi Dengan Barakah, Taufik Dan Hidayah Dari Allah S.W.T"..

Amin...

chullen said...

hmm.... PBT dah letak Banner reminder pasal renovation... major... n minor.... nampaknyer kalau tak amik permit... mmg ada peluang kena saman la tu...

selamat berpuasa...

ezlytx3 said...

depan rumah aku jalanya dah di 'tar' kan... makin seronok pulak aku. hehehe.. dan mmg betul PBT dah naik banner reminder pasal renovation and so on... pemasang jeriji besi pun termasuk sekali.

chullen said...

kalau nak wat minor repair/renovation macam pasang grille kena RM113 processsing fee and deposit RM200. Kena ada salinan SnP, fotostat IC and surat cukai atau salinan CF pun bleh... leh apply kat cyberjaya atau kat B.B Salak Tinggi (seberang Shell/ESSO kat) keterangan lanjut call Jabatan Bangunan 03-83190200

aku baru nak apply permit grille tgh hari nie..

Anonymous said...

surau nanti persatuan penduduk kena wat sendiri pemaju sediakan tapak je. kena byk amal jariah la kita ye. slmt berpuasa

zuhey said...

Salam. Baguih hampa semua ni ya. Boleh jadik jiran yang prihatin. Aku dengar dah ada ura2 sahabat2 yg nak tubuh persatuan penaja tok ahli tmn perumahan kat situ. Kalu tak salah aku orang yg bertanggungjawab nye Lecture UIA, so hampa2 semua risik2 khabar la tok pakat2 membantu sahabat2 kita ni tok berpesatuan kat taman kita .Bleh naikkan surau dan tadika dengan segera. Aku lambat lagi berhijrah ke taman ni. Tapi aku pantau gak la dari jauhnye. Bantu mana yang patut tok kepentingan bersama tmn perumahan kita. Pe2 pn slmt menjalani ibadah posa dan myambut hari rayo aidil fitri mubarak.

Anonymous said...

pada 18/9 g tgk umah yg jangka siap mid 2011 tgh buat tiang konkrit, silap2 tahun depan dah siap kot. apa pun kita dapat pindah cepat2 lg baguih. boleh la kita kumpul2 duit dan mintak bantuan utk wat surau dan tadika, okla akhir kata SELAMAT HARIRAYA AIDIL FITRI. Harap2 tahun depan dapatlah kita semua beraya bersama ok.........

herumi_onizawa said...

Salam to my Bestarians,

Sehari sblm raya,aku ada pegi tgk umah aku kt lot 98 (no.29)...alhamdulilah..da siap sepenuhnya..wpun ada defect yg kecik2..aku pun nk gak tau sapa jiran aku sblh umah no.28 dan no.30..yg dlm nih aku tgk sumenye no yg awal2 je..best dpt kenal ngan korang nnt..hrp2 dpt kenal masa kita usahakan nk buat surau nnt.

ummuitqan said...

Salam.. msg ni utk Fatimah yg tanya pasal siapa yg nak jual.. rumah saya tu saya nak jual, kalau Cik Fatimah masih berminat boleh le contact saya, CF dah ada so boleh terus masuk. Anything contact saya ek?

Kepada pelayar internet lain yg berminat nak beli rumah Desa Bestari ni tapi takmo tunggu lama utk fasa seterusnya pun blh contact saya... tq :)

Anonymous said...

semalam g tgk umah, contractor tgh psg taman permainan kanak2, sapa yang dpt lot blkg mungkin siap awal dr jangkaan. mrk wat blkg dulu.

Anonymous said...

salam semua
saya adalah owner rumah fasa 1 desa bestari.

sebenarnya kes pecah rumah tu mmg ada, cuma takde la ikat2 tu, rumah sy pun hampir dimasuki pencuri, nasihat saya, kalau ada duit lebih sikit, sila la pasang alarm system, rumah saya pun pasang, tak la mahal mana pun, compared dgn kerisauan korang dgr cerita2 tak best tu.

Bake Me Cupcake said...

so far renovation rumah sy almost 100k, memula tu mmg la yang basic shj, dah duduk situ berani la buat mcm2, dah nama pun rumah sendiri kan :p

kami suami isteri kerja di putrajaya, pergi balik ikut jenderam, 20 minit je..yang penting duduk area ni mmg best, aman je

persatuan penduduk mmg dah wujud, pengerusi adalah en Azman, lecturer USIM, mula2 kami duduk situ dialah yg byk menolong,

kami buat renovation semua cari sendiri, nak jimat punya pasal, tapi satu rumah punya wrought iron gril rm 5k shj, kilang kat mantin.

Anonymous said...

jenderam kt mana? brp rm psg alarm? TQ

Anonymous said...

nama kilang apa? TQ beri info

chullen said...

RM5k jer..!!??? Fuyo...! sesapa yg lom pasang grille tu leh ar consider.. yg dah apsang nie melopeh ar... uhuk uhuk...

Anonymous said...

Luahan hati...

Renovate to fit the budget.

So far gril kira ok la... except master bedroom patut wat grill boleh buka pada tingkap kat planter tu... patut org yg wat tu kena recomend kat kita mengikut kepakaran mereka.. pasal kita nie tak la tau sgt pasal memenda nieh. skarang masalahnya baru perasan kalau nak pasang air cond nanti ha kena kluar ikut tingkap belakang la pulak.

Dapur just wat table top sket n cabinet bawah.. cabinet atas kira bajet lain.. lain tahun hahahah...alih sinki lama ke yard and wat paip baru sket.

so far dah perabih RM13250

Wiring first quote RM8k (belum diskaun)kira tambah byk gak la... total RM21250 tu lom masuk electrical appliances n upah pasang lagi... hehehe

apa2 pun buat lah renovation to fit the budget. Selalunya yg add-on atau ad-hoc tambah itu dan ini yg bagi kita tersasar dari budget.... :(

Kisah renovation menurut seorang rakan. secara ammnyer... tidak memburukkan memana pihak hanya sekadar info untuk ingatan...

Tak dinafikan kekadang kita pun wat silap bagi arahan, anyway we are the customer. But yg sad story nie whatever deviation from original plan atau yg tukang tak sure nak wat atau conflict of design kena bagi tau la kat kita.. tepon kan ader leh ar tepon..tak leh ar nak memandai.. pastu apa yg setuju masa deal dulu tu dah ada yg dia lupa... tak tau la kalau bebuat lupa - dia leh wat cara lain lak nak pasang paip salur air kumbahan kita... kita maleh ar nak kecoh sangat... nanti kata customer cerewet pulak...

anyway kita nie suka bertanya cemana teknik pasang itu dan ini.. cuma nak pastikan yg kita dapat idea sebenar cemana keadaan sebenar bila memenda tu dah siap... kalau kita soh wat pun mesti la dia mintak bayar... n kita pun mesti la bayar...nie bila kita tanya.. cam tak nak jawab sangat lak.. especially memenda yg tidak memberi pulangan kepada mereka... macam kita mintak dia wat free lak... padahal kita tanya jer.. tapi tanaya cara "beralas" lah.. kalau kata kena bayar tambah.. cakap jer la... apa susahnye nak cakap.. kalo kita bleh bayar kita bayar.. kalo kita tak bleh bayar kita cancel je la... benda lain yg kita soh wat pandai lak dia mintak bayar tambah.. kita bayar jer.. mmg la lom bayar abis pasal keje lom siap... tapi tak dinafikan la ade gak memenda yg dia bagi tau cemana teknik nak pasang memenda berkaitan minor renovation tu.. tak tau la kalo itu pun bagi tau kerana terpaksa...

tapi tulah dia... bila dengar tukang kata cusomer cerewet ke.. tahan payment ker... tu.. kena la hati-hati.... memang ada silap customer nie.. tapi silap tukang sebenarnya lagi besar... margin untung tu dia punya hal... pasal mana ada org wat kerja kalo tak untung... samada untung dari segi RM secara lansung atau tak langsung melalui promosi percuma.. make sure selalu pantau kerja mereka tu... hari2 pun tak per.. mana tau kalo ada silap leh cecepat perbetulkan tanpa melibatkan kos atau hanaya melibatkan sedikit kos yang minima sahaja...

tu pasal orng kekadang suka pilih tukang yg bebetul pro.. bayar lebih sket pun tak per.. tapi jgn lak lebih sgt pulak.. asalkan kita puas hati ngan hasilnyer.. setimpal dengan bayaran dan perkhidmatan profesianal mereka itu.. tapi kalo dapat murah n puas hati ngan hasilkerja itu lah sebaiknyer..

sekadar membuka minda...

wallahu a'lam

Anonymous said...

utk tambahan point lampu, aircond, water heater, kipas dan socket. Sapa yg berminat sila hubungi 0122250968. Saya x dpt komisen sekadar advice je. utk plumbing 0122736488. Sapa yang umah masih dalam pembinaan mintak kebenaran pemaju utk tambah point, kos lebih murah lg. umah dh siap leceh sbb kena hacking pulak kos lg tinggi. Lot 130 hingga 142 tgh psh tiang konkrit.Tp tambah point kalau ada masalah tanggung sendiri kalau ada apa2 kerosakan. so far x ada masalah sbb x ganggu struktur bangunan.LOT JASMINE x wat lg mcm x ada org nk beli je. Insyallah bulan jul 2010 completed la kaw umah kita.

haelmy said...

attention to UMMUITQAN...cmna nk contact? sila bg phone no...my fren nk beli umah u..

Anonymous said...

Quotation - Jika anda mencari quotation kedua atau ketiga untuk wiring tambahan rumah anda leh contact Fazli 018 387 7473. Pasang lampu,kipas,air-cond, service/relocate air-cond pun dia wat. Kalau nak wat table top pun leh tanya dia, cabinet dia nye contact kat Gombak kalau tak silap. Cabinet & Table top harga asing. Dia ada kat Desa Bestari start isnin 19 Okt nie untuk lebih kurang 1 minggu kat Jalan Desa Bestari 6.

shahrul said...

salam,
pasal point kipas n lampu, aku baru call developer...dia ckp ada dlm siling...nnti tarik turun saja ikut kemahuan buyer nak allocate lampu n kipas kat mana...

sapa2 tau bila leh dpt kunci utk fasa yg dah siap tue...fasa 3 kot...plot 0084. aku xsabaq nie...

Aifaa said...

Salam bestarian..
Siapa2 ada nak jual rumah kat situ leh la bgtau saya k..
ni mailnyer..
(aifaa.azlan@gmail.com)

D3sp3r@dO said...

Kepada Bake Me Cupcake,

Boleh kirenye bagitau katne kilang kat mantin tu? RM5k..wow!!!..memang terlebih 'affordable' suda!..:)

mail me adle_0308@yahoo.com or tel: 019-3620514 is highly appreciated. (address rumah tuan?)fasa 1?

anyway, tq for the info.

"SHARING is CARING". :)

mohd said...

SALAM KEPADA SUMA...
NK TANYA CKIT LA...
UMH TU HARGA BPE?
N BRAPA GAJI MINIMA YG LEH WAT LOAN UMH TU EA?
:)
HARAP ADE BANTUAN DARI ANDA SUMA...
SALAMUN SALAM...

chullen said...

Melo,
ader tak bebudak pasang grill tu tinggalkan extension cable kat umah ko? Ari tu dia pinjam aku nyer pastu tak bagi balik kat aku, dah la aku nk wat keje dril men dril takle... kalo ader ko tolong bungkus ngang plastik pas tu campak kat dalampager kau tu kat pokok palma tu punbelh tepi pagar... pepehal sms kat aku la 017-3308003

chullen said...

Melo, pembetulan "...campak kat dalam pagar aku kat pokok palma tu..."

ezlytx3 said...

chullen, melo... no umah korang bape eh?? aku nak tgk design grill korang laa.. buat inspirasi sket

chullen said...

Lori Sewa - antara yg murah siap pekerja angkat dari putrajaya ke DB lori 3tan RM380, 5tan RM530. Harga bleh deal lagi. Lokasi lori dari tmn Equine. Sila booking awal.

Lagi satu quote dari area salak tinggi 3 tan RM500, lori 5 tan dia takder...

Contact Boy - 012-673 1082\016-270 1551

melo said...

@chullen,

Ada.. akan ku campakkan accordingly bila aku ke sana nanti.

@ezlytx3,

No. 10, jalan desa bestari 6. design grill aku ngan chullen lebih kurang sama (sama sebenarnya)tapi aku idak le buat satu rumah. separuh je wrought iron yang lain besi sarung. tokey ISA Engineering (yang paling banyak gantung banner kat kawasan perumahan kita).

chullen said...

Aku no 9 depan umah Melo jer...

Anonymous said...

Hi! saya baru booking lot 0140. tengok rumah pakcik itu hari (no 6 depan surau) terus berkenan. nasib ade 3 unit lagi kosong. belakang sekali nuh tapi takpelah. 2011 siap katanyer. ni tengah apply loan nih. rumah pertama, takde pengalaman. so harap dapat tips2 berguna utk proses beli rumah nih

chullen said...

Anonymous - welcome to the club. anyway nickname sapa?

Anonymous said...

nickname ijat. kerja kat cyberjaya buat research. wife cikgu kat sri kembangan. anak 1 nak masuk 2nd next year. skrg dok kat sri kembangan menyewa. bosan menyewa teringin gak nak rumah sendiri.
Ramai org kerja putrajaya ye.. pakcik saya yg dok no 6 depan tapak surau pon putrajaya gak. gomen kem. kesihatan.
belakang rumah saya hutan, takut jugak coz senang org masuk. ingat nak pasang pagar besi tinggi atas letak kawat duri. dah rupe cam penjara le pulak. any suggestion?

ezlytx3 said...

hahaha.. chullen.. rajin hang layan blog ni eh.. hehehe.

ijat.. aku pun keje cyberjaya. tapi gomen gak ler. welcome to the club. 2011 tak lama.. rumah aku depan padang tu aje.. boleh jogging pepagi sama2

Anonymous said...

jogging? boleh.. tapi tasik kat tepi padang tu kecik sangat.. 10x round baru keluar peluh (nak buat tasik ke tu atau kolam kumbahan).


pepagi gi cyber jem tak? dengar citer area salak tu dah mule padat org. makin jem.

ade sape2 yg tutup ruang kat tepi kitchen tu tak.. jadikan wet kitchen? berapa kos? nak siapkan budget dari skrg nih

MOHD BUYAMIN said...

boleh la kita berkenalan sapa yg beli lot 140. saya beli lot 139 pada bulan 7. dh 20% BPPM kena byr. nk wat gomen @swasta? better loan islamic cth bank islam. Proses 2minggu. dpt s&p bersama pasangan apply kuar epf. Dalam 10hr dh dpt kuar duit dr epf

Anonymous said...

wah bakal jiranku rupenyer.. memang tabik spring ler blog nih.

tengah setelkan loan skrg ni. dah apply 4 bank. sume islamic. tengok mana offer best baru ambik. loan gomen simpan dulu.. mana tau sok2 nak beli rumah 2nd utk pelaburan hehe..

bro.. ingat ruang kosong kat tepi dapur tu ingat nak buat wet kitchen. so lubang pemisah tu nak naikkan batu. kasi tau awal2 nih. belakang kita naikkan pagar kawat duri nak

zura said...

sapa jiran zura, umah no 199, pas raya ari tu tgk dah 85%, agak2 tau x derang nak siap bila

Anonymous said...

insyallah, pasal kawad dawai 2 nanti kita bincang dulu la ye. saya mmg plan nk wat wet kitchen kt luar 2. tgk bajet dulu. skrg dh dpt surat pemaju yg bppm kena byr 35%. td pergi tgk rangka dh siap. skrg ni tinggal kt Presint 11

Anonymous said...

bukan tasik tp tadahan air hujan 2

Anonymous said...

ada ke umah no 199? jalan brp?

amin said...

pasal pemisah blkr lot 139 & 140 nk naik batu kita bincang masa umah siap ye. kalau saya x buat Bro buat kita share brp kosnya. jd jiran kena timbang rasa la ye.

amin said...

lot 139 jd no.18 jalan desa bestari 17. Bro x nk tambah point lampu & socket dalam pembinaan ke? kos murah sikit nanti dh siap nk kena hacking pulak umah. Bro tinggal mana?

Anonymous said...

CIMB Islamic interest rendah sikit kot???????????

Anonymous said...

Saya rugi sikit bab apply loan bank ni. start 1 nov sume bank tak kasi dah kos guaman bank percuma. kena bayar sendiri. so ade 2 kos guaman kena.. developer & bank.. masak.. tapi ade bank yg boleh kasi loan 95% to 100% untuk cover kos part bank tu.

bro lot 139, boleh ker time bina kita mintak tambah soket? ckp kat developer? nak jugak tambah.

fazli said...

salam saya fazli...tengah nak beli umah kat sini..tgh apply loan...harap2 lepas lah...

err..pengerusi tu ust azman abd rahman ka?

amin said...

boleh tambah point tp wat surat kebenaran kt pemaju. saya dh byr deposit kt kontraktor. saya bg suggestion je sbb saya keje elektrik.Kalau semua guaman kena standby dlm rm7k la.majoriti bank 90% je loan. Try BSN bg 110% loan. Loan kerajaan kelulusan 1hr je

zura said...

lot 199 yg menghala ke bukit , berhadapan dgn kwsan hijau tu. no umah x tau agi.

Anonymous said...

lot 199 jd jalan desa bestari 13

Anonymous said...

nk rendah interest lg try OCBC -2.4% dr BLR

Anonymous said...

pengerusi x pasti sapa la pulak. sapa2 pun boleh tp betul2 layak dh. tiada pengaruhi usul2 politik sudah lah.

amin said...

Salam, bro fazli tel contractor electric 0122250968, jumpa dia bwk plan kosong sekali utk dpt gambaran brp byk lampu dan soket nk tambah. tambah point aircond sekali boleh. nk bg kt contractor melayu x boleh sbb projek ni cina je.nk tambah point water pn ada.

Anonymous said...

bro amin, saya ezad, lot 140 tu. tq kasi no tel contractor. nanti approve jer loan saya contact dia org.

bro fazli, rumah no lot mana? last saya booking dulu tinggal 3 bijik jer lagi kosong (140,142,151). harge berapa? 239k? apply loan mana? affin bank islamic boleh kasi sampai 45 tahun payment. bulanan rm840++ jer. tapi toksah ler bayar sampai 45 tahun. every year keluar kwsp topupkan.. so cepat habis. yg penting bulanan kecik lagi jimat.

amin said...

sorry salah nama, semlm tel tinggal 2je sbb kwn nk survey mlm td. wat loan kerajaan sbb loan bank dh beli umah kt ampang. affin boleh bg brp interest? kalau loan dh pernah kuar epf g ke2 x boleh dh.harga 239,925k. saya mmg nk blkg x ada umah. masa beli 2 cuma yg dh ada org ambik itupn corner lot line kita.Bro kena dptkan loan cepat b4 mrk psg batu sbb nanti kos tambah point takut tinggi sikit.

Anonymous said...

same harge. kita dapat harge sebenar rumah sblm diskaun. tapi nasib baik jugak lah developer tak naikkan harge walau dah banyak rumah siap. tak cam developer lain.. habis jual jer 1 fasa.. next fasa harge naik. smlm bwk member beli rumah yg 40x70 tu. sephia masih ade 2 kosong lagi (142,151). tapi unit 151 tu atas 2 geran ler pulak. leceh nak tukar nama nanti. ingat itu hari nak beli tu.

bro, plan kosong mana nak dapat? ingat kat bilik kecik tu nak mintak dia org x pasang tingkap since nak buat wet kitchen. just pasang tingkap atas jer. xperlu ler ketuk2 dah.

amin said...

Salam bro ezad, kalau structure banganun kita x boleh ubah kena la ikut spec. kalau lampu dan socket x jejaskan structure bangunan. maksud plan kosong 2 kt s&p ada plan besarkan view plan utk senang nk tambah point kt mana.

Anonymous said...

bro ezad dtg bwk kancil dgn isteri tempohari utk tgk tapak projek?

Anonymous said...

salah org. sy bwk pesona purple. ade gak gi tengok rumah sana tapi hari sabtu petang dlm kul 6. on da way gi bagan lalang nak pekena ikan bakar. ada selisih dgn 2-3 biji keta round2 dlm kawasan tu tengok rumah.

dah mula banyak org pindah dah. tak lama lagi meriah ler

shahrol said...

aku buyer utk fasa 3...nak tanya buyer fasa 2 yg dah dapat kunci...betul ke air xmasuk lagi sampai ari nie??? how about the defect...brp lama kontraktor amik masa dah settlekan prob tue....so far, aku bercadang nak masuk cepat lepas dpt kunci coz rite now aku menyewa....xde budget utk aku stay lama2 kat umah sewa then kena bayar 2 umah skali....

Anonymous said...

Bro ezad, kalau BSN masih free lawyer fee rasanya

ezad said...

menarik tu. boleh try jugak tapi tak leceh ke bsn?

cimb baru respon. depa cakap kuota untuk finance projek ni dah penuh. ish ade main kuota2 ler pulak. tak mo duit ke depa nih

amin said...

try la dulu bro,ini ada contact no Mrs Natasha 0193108811. tanya apa prodecure? susah sgt ambik je loan gomen. pemaju bg tempuh utk lulus loan kan?

ezad said...

Alhamdullilah loan dah lulus. dah sign tadi dgn bank islam. lucky dapat guaman bank percuma (depa sempat register pakai rate lama). yang bestnyer, hujung tahun tak perlu bayar loan. bagus jugak ler coz hujung tahun sume mati.. road tax keta, moto.. pening kepala.

so tunggu nak sign s&p lak ni. peguam dah call tapi tarikh belum set. ape ye next task lepas s&p nih?

Anonymous said...

Akum, saya ni pon ada buat permohonan bank n kwsp utk beli rumah kat desa bestari tu. amik yg dijangka siap ujung 2010. beberapa kali dah gi tinjau progress, nampak ok. cuma terpikir kat mana tapak surau yek...kalau penghuni2 terawal dapat bantu saya...terima kasih..apit

chullen said...

Regarding Defect... try to post at face book tapi tak leh upload ada problem so post kat cini dulu nnt leh letakkat face book...
Aku cadang kita wat sat memo hantar kat PEsaka Saujana n CC ke OIB - kepada board of Director an MD diaorang. Kalau tak tak selesai. Masalahnye tindakanlambat walaupun rumah dah dihuni masih tak buat keje repair dgn sempurna n segera. Ini menunjukan kualiti dan pengurusan yg sangat lemah. Alsan tak cukup org, sub con lambat, itu dan ini... itu masalah penguursan diaorg punya hal kenapa kita yang menanggung akibat nya!

FYI Pesaka Saujana under OIB n Main Contractor pun under OIB - tu yg buat jadi payah sket tu. Maybe memo tu pun kena hantar kat main con. Aku cadangkan kita wat satu blog khas pasal desa bestari nie termasuk defect liability nie supaya sume org leh tgk termasuk org luar - so bila dia cari Pesaka Sujana atau OIB - SEO akan point ke blog tu , segala info berkenaan Pemaju, Main Con serta segala masalah kita tulis kat post blog tu secara yang lebih pro, so ini sedikit sebanyak dapat memaksa mereka untuk menunaikan tanggungjawab mereka terhadap pembeli.

So kalau blog tu dapat diwujudjan secepat mungkin lebih baik n memo tu perlu kita hantar kepada mereka yg berkenaan dan juga memaklumkan kepada mereka berkenaan blog tersebut. Kemedian kalau diaorg lambat layan kia... kita cari lah press ker...TV3 ker... baru diaorng tu akan rasa tergugat maka tindakan segera pasti akanmereka ambildengan segera bagi menjaga nama baik mereka yang sudah tercalar dari sudut press atau media elektronik.

Amacam ok tak idea aku tu...

kat blog tu kita rekod kanno rumah, tarikh komplain, tindakan pemaju dll hal berkenaan, maybe 1 rumah leh buat 1 post n update leh letak kat komen n kalo ada issue-isue lain leh letak kan ctu. So sume ahli leh create post n gambar pulak semua ahli leh host gambar memasing kat memana diaorg suke ie; sesapa yg ada akaun gmail leh simpan kat picasa - just to be sure gambar tu at least 400px x 600px atau 600px x 400px nnt boleh zoom in sket untuk tgk gambar dgnlebih jelas bagi seriap defect tu..

we need a starting point kerana bagi fasa 2 masih banyak masa n bagi fasa 3 will be in the loop soon.

I'm not a good blogger but as of now I do maintain this blog: http://fertigasidiy.blogspot.com/

I believe out there the Desa Bestarian's has many good blogger who can contribute.

Anonymous said...

salam all,

sy br booked rumah kt tmn bestari. jenis jasmine. nk tny brader2 ade x kwn2 yg bleh dptkn loan 100%?? sbb pemaju x bg diskaun. harap brader2 dpt beri sedikit tips pd sy. ini rumah pertama yg sy beli.

ezad said...

loan 100% gomen jer boleh kot. saya pakai loan bank biasa jugak. baru approve. lulus 94% tapi 90% bagi kat developer yg selebihnya untuk cover insurans. semalam baru setel bayar baki 10% tu n lowyer fee rm4k++. s&p pon dah dapat.

raya baru ni saya baru terjumpa satu iklan kat kedah loan rumah baru boleh sampai 135%. kira sume bergantung pada developer lah kalau depa boleh nego dgn bank untuk kasi lebih so dapat lah 100%. tapi bagi pembeli terakhir rasa dah tak dapat rasa special offer.

Danial said...

bro ezad,

loan gune bank ape yer??

ezad said...

loan mana? yg 135% tu ker... tu tak pastilah bank mana coz nampak kat sign board tepi highway je. bank myahlongbank kot hehe...

loan rumah saya pakai bank islam yg zero entry cost tu (bulan nov & dec tak perlu bayar). interest murah jugak lah rasanyer. lulus pon cepat.

ade sape2 yg ade fomula untuk kira budget renovation? boleh sharekan coz saya pon plan nak tukar ruang kosong belakang jadi dapor basah, car porch jadi bilik, nak pecah2 sikit dinding

Danial said...

bkn yg 135% tu bro, loan uma yg bro beli ni. owh bank islam dpt zero moving cost eh. blehla sy terai nti.

rumah sudah siap br kite kene byk installment kn?? so b4 siap kite kene byr dkt bank profit. betull ke ape sy ckp ni??

maaf sy brader2,sy naive sket psl uma ni..

ezad said...

rasa tak dapat dah kot zero cost tu dah. saya pon org bank tolong back dated kan application form tu before 1 nov coz after that date sume bank tak cover dah lowyer fee bank. lowyer fee dah ler 4k++ x 2 lagi + insurans 4k++ jugak... masak!

bab bayar ni, ikut bank. bank islam tahun pertama kena bayar dlm 40% dari jumlah installment sebenar. tahun ke2 kena bayar 90%. ambik kunci baru bayar 100%. kalau tak siap jugak dlm 2 tahun, still bayar 90% tapi boleh claim ler kat developer tu. hopefully siaplah.

kalau dapat loan gomen lagi bagus. saya tak boleh coz swasta tapi wife cikgu tapi belum confirm lagi tu yg terpaksa ambik loan bank biasa jer. lepas ni kot ingat nak refinance balik pakai loan gomen lak.

tentang bank, cimb dah cukup quota untuk projek desa bestari. bank islam ok tapi max 30 tahun jer. nak rendah installment, try affin. boleh buat sampai 45 tahun. rhb lembab sikit process (cwgn putrajaya). bank rakyat pakai islamic fix rate 6.9% (mahal tapi tunggang terbalik ekonomi pon tak risau). bank lain tak sempat survey coz loan dah approve hehe..

bab % approve pon bergantung kat bank. tapi sume akan kasi 90%. yg beza cuma kos lowyer n insurans depa nak include atau tak je. kalau ade duit better jgn include coz jadi mahal bayarnyer nanti. katalah 4k bayar lowyer, kalau include loan bayang kan 4k+interest selama 30 thn bersamaan bayar banyak lowyer.

so itulah sedikit sebanyak citer pasal loan bank biasa.

Danial said...

tqvm bro ezad.

Danial said...

bro ezad,

rumah bro ari2 legal fee pesaka cover or kene kuar sendiri eh??

ezad said...

keluar duit sendiri. cam saya cakap ler sblm ni, xde keistimewaan dah pada pembeli last. cuma bagusnyer kita dah nampak projek ni tak terbengkalai lah. so tak takut sgt nak beli rumah.

dlm rm4115 bersih (after discount yg kerajaan kasi untuk rumah bwh 250k). kalau nak keluar kwsp buat surat kasi kat lowyer ckp kita byr lepas dapat duit tu. so leh ambik dulu s&p. rumah pakai 2 nama boleh keluar kwsp bersama. banyak sikit dapat so lepas ler kalau nak buat cabinet cantik2 hehe..

bro danial beli rumah plot mana?

Danial said...

tqvm bro dgn penjelasan, skrg sy sudah paham. jasmine plot 0219 bro, bro plak plot mane? jasmine or sephia?

Danial said...

bro ezad,

legal fee bro ezad rm4115. agak murah. gune lawyer pemaju ke ape eh? bleh x bg tau lawyer yg bro gune.

ezad said...

lawyer pemaju, tetuan abd ghani & co. nak lagi cantik guna lowyer yg sama dengan bank nyer lowyer. senang kerja. kena dapatkan senarai panel2 lawyer dari developer n bank. tapi tak sama pon takpe.

saya beli sephia plot 0140. belakang sana nuh dekat hutan. suke patten sephia lagi.

Anonymous said...

lawyer pemaju ada zuzi co. jugak. dah lama x g tgk progress umah. loan bank satu yg leceh umah on progress dh start kena byr dh. kalau gomen x perlu byr tp kena bg tau BPPPM bila start pemaju minta byran kt BPPPM. kalau BPPPM byr lambat nanti masa nk dpt kunci kadang2 pemaju mintak sampai RM9K intrest ayo yo yo

amin said...

start 1st Aug lawyer fee dh kena byr. dulu free la. saya x byr rm2k. semua kena byr rm5100.Lawyer bank dlm rm2536. MOT kena byr rm1900

amin said...

Bro ezad, dh dpt surat proses umah 45%?

ezad said...

yup bro amin. baru jer dapat surat pink color. baru je bayar habis 10% n laywer fee n serah bank nyer loan offer letter kat developer. 45% means time untuk pasang wiring tapi itu last weekend tengok dinding pon belum habis pasang. cam no tuh dah mintak bayar.

amin said...

Bro ezad, saya tgk jugak dinding x siap lg, br psg bawah. td tel cont org susun batu blk indo dulu. dia ckp x lama siapla. saya nk tambah point paip air kt kitchen dan propose wet kitchen. wife bro cikgu ke?

ezad said...

berapa kos nak tambah point tu? ingat nak tambah jugak tapi tak dapat imagine existing point yg ada. kalau ade rumah contoh boleh ler gi tengok jugak.

wife cikgu kat sk taman university sri kembangan. nak mintak tukar tahun depan kat sk salak

amin said...

kos utk tambah point ikut brp byk point nk tambah la.esok saya nk g tgk umah jumpa contractor plumbing. kalau ada masa dtg jumpa la, saya bg suggestion je contact saya 0123005110. Esok contractor br comfirm dpt jumpa atau x.wife saya nurse putrajaya.tp tgh study lagi.

amin said...

saya g tgk umah hari ini. contractor nk jumpa ptg ni

amin said...

masa saya deal dgn contractor lampu RM50, Kipas RM60, Socket RM80, Aircond & Water Heater RM160.Tp x tau la skrg sbb umah kita dh psg slap konkrit lain harga la pulak kot. semalam ptg dh g tgk umah dgn plumbing contractor. Org yg psg batu baru blk indo, mungkin bulan 5@6 siap la umah kita tp tahun 2011 br boleh duduk kot.Umah yg dh siap lama pun x dpt CC lg. Skrg panggil CC bkn CF.

axirol said...

Salam All, saya tengah berkira-kira untuk beli rumah desa bestari ni. cuma risau sgt pasal tempat keje jauh skit. dok membayangkan jalan mana yg paling dekat dah menjimatkan. untuk maklumat lokasi office di KL(KL sentral). ada sesiapa bleh bantu tunjukan jalan mana yg semua sblum decide nak bli rumah ni or not.

TQVM

ezad said...

bro amin. sorry balik kampung tak bukak internet. tak sempat baca. anyway thanks for the info. nanti saya contact contractor tu. ape progress rumah skrg?

nasihat utk bro axirol. naik ERL gi kerja je. tak jem n releks. beli motor kapcai ulang alik ke stesen. dekat jer stesennyer kat kota warisan. kalau kira kos lagi jimat coz pepagi masuk KL ikut jln mana pon jem.

axirol said...

tq ezad,

mmg cadng nak buat camtu je. tapi kekadang nak kena bawak keta jugak. anyway saper tau ticket fair erl ke kl sentral.

Tq

Anonymous said...

umah x buat apa2 pn sbb org 2 blk indon. xpasti bila siap psg batu. tanya contractor dlm seminggu boleh siap psg batu jika org 2 dtg blk.

MamaCute said...

salam..
kepada warga salak tinggi, Taska Bondamama di desa bestari akan dibuka mulai Januari 2010. Pendaftaran dibuka mulai 31 Dec 2009.
lokasi kami: No. 2, Jln Desa Bestari 6, Tmn Desa Bestari, Salak Tinggi, Sepang.
Kami menawarkan perkhidmatan:

1. asuhan baby (2 bulan - 24 bulan)
2. playschool (2 tahun - 4 tahun)
3. Transit

sebarang pertanyaan boleh hubungi Pn. Liza di talian 013-3931796.

blog:
http://bondamamadesabestari.blogspot.com/
official website:
http://www.bondamama.com/01/component/content/frontpage.html

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 249   Newer› Newest»